Dodatkowe obowiązki pracodawcy w okresie zimowym

Rzeczpospolita (2010-12-17), autor: Bogumiła Ożarska-Karbowiak , oprac.: GR

gru 20, 2010

Minimalna temperatura w pomieszczeniach pracy powinna być odpowiednia do rodzaju wykonywanej pracy, jednak nie niższa niż 14° C, chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają, np. przy pracy w chłodniach. W pomieszczeniach, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, i w pomieszczeniach biurowych nie może być niższa niż 18° C – czytamy w Rzeczpospolitej.

Przy pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych miejscach szef musi zapewnić pracownikom w pobliżu pomieszczenia umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się i zmianę odzieży. Powinien także zaopatrzyć je w urządzenia do podgrzewania posiłków i zadbać, by temperatura wynosiła co najmniej 16° C. Ponadto na każdego pracownika najliczniejszej zmiany powinno przypadać co najmniej 0,1 m2  powierzchni, przy czym całkowita powierzchnia pomieszczenia nie może być mniejsza niż 8 m2.

Gdy pracodawca nie jest w stanie zorganizować pomieszczenia do ogrzania się (np. ze względu na rodzaj prac wykonywanych na otwartej przestrzeni w okresie zim    owym), musi przygotować załodze w pobliżu miejsca jej pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła, przy jednoczesnym zachowaniu zasad ochrony przeciwpożarowej. Takie rozwiązanie powoduje, że ma również obowiązek zapewnienia pracownikom dodatkowych krótkich przerw, wliczanych do czasu pracy, niezbędnych dla ogrzania się czy wysuszenia odzieży.

Jeśli szef zatrudnia podwładnych przy pracach na zewnątrz,  musi im zapewnić środki ochrony indywidualnej (odzież ochronną; kombinezony, kurtki, płaszcze, nakrycia głowy czapki, kaptury, rękawice oraz odpowiednie obuwie).

Pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych mogą wymagać od pracodawcy nieodpłatnych posiłków i napojów bezalkoholowych. Szef ma obowiązek zapewnić podwładnym zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie jedno danie gorące o odpowiedniej kaloryczności, tj. ok. 1000 kcal.

Pracownikom zatrudnionym m.in. przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10° C pracodawca musi także zagwarantować ciepłe napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników.

Więcej w Rzeczpospolitej z 17 grudnia 2010 r.