.
W bazie wiedzy znajduje się  3967  pytań wraz z odpowiedziami.
   Aktualności Szkolenia Ważne informacje Cennik Kalkulator wynagrodzeń Kontakt #

Karty lunchowe bez składek

Dziennik Gazeta Prawna (2019-04-24), autor: Paulina Szewioła, oprac.: GR

Tylko bony żywieniowe przeznaczone na zakup gotowych posiłków w punktach gastronomicznych nie są wliczane do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne – czytamy w Dzienniku Gazecie Prawnej.
 
Przedsiębiorca zamierza dofinansować pracownikom gotowe posiłki do kwoty 190 zł miesięcznie. Firma nie ma kantyny, w związku z tym planuje wprowadzić przedpłacone karty lunchowe.

Pracownik otrzyma na nich kwotę do wykorzystania w danym miesiącu. Jednocześnie nie będzie technicznej możliwości wypłaty środków z karty ani ich przelewu na inne konto.

Przedsiębiorca miał jednak wątpliwości, czy kwota dofinansowania wlicza się do podstawy wymiaru składek, dlatego wystąpił z wnioskiem do ZUS o interpretację przepisów.

Organ rentowy uznał, że wartość kart lunchowych nie wlicza się do podstawy wymiaru składek. Należy jednak spełnić określone warunki.

W uzasadnieniu decyzji ZUS (decyzja z 5 marca 2019 r., DI/100000/43/126/2019) przypomniał, że podstawę wymiaru składek pracowników stanowi przychód. Chodzi w szczególności o wynagrodzenia zasadnicze i za nadgodziny, dodatki, nagrody, ekwiwalenty za niewykorzystany urlop, a także świadczenia pieniężne ponoszone za pracownika, jak również wartość innych nieodpłatnych lub częściowo opłatnych świadczeń.

Wyjątkiem są przychody wymienione w par. 2 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. z 2017 r. poz. 1949).

Natomiast w opisywanej sprawie znaczenie ma par. 2 ust. 1 pkt 11. Zgodnie z tym przepisem z podstawy wymiaru składek wyłączona jest wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia (bez prawa do ekwiwalentu) do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł.

W tym przepisie mowa jest tylko o posiłkach. Natomiast w ocenie ZUS, wartość bonów żywieniowych lub kart może korzystać z wyłączenia tylko wtedy, gdy są one realizowane w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych czy stołówkach. Co innego bony żywieniowe lub karty realizowane w punktach handlowych, uprawniające do zakupu produktów spożywczych. Je, zdaniem ZUS, trzeba wliczyć do podstawy wymiaru składek. Zgodnie z tym rozporządzeniem, posiłki mają być bowiem gotowe do spożycia.

W ocenie ZUS nie można przyjąć, iż z wyłączenia miałyby oprócz posiłków korzystać także artykuły spożywcze niezestawione w gotowe dania.

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej z 24 kwietnia 2019 r.
dodano: 2019-04-24 09:40







Podaj e-mail, aby otrzymywać
najświeższe informacje:

dodatkowe informacje »

     REKLAMA

  » znajdź więcej artykułów w archiwum
Podaj e-mail i poleć tę stronę znajomemu:
Od:
Do:
REKOMENDOWANE SERWISY
baza wiedzy       expert       eulgi       zpchrpro       centrum szkolen     srodowisko     centrum
O nas | Prywatność | Regulamin | Kontakt | Polityka prywatności | Polityka cookies | Do góry


designed by INFO BAZA sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na stronie bez zgody właściciela serwisu zabronione.